- Vanlig fett er dannet av alkoholen glyserol og tre organsiske syrer, og kalles triglyserid. Vi får forskjellige typer fett etter hvilke organiske syerer som er bundet til glyserol. De organiske syrene vi finner i fett, har vanligvis mange karbonatomer (10-20) i molekylene sine, og vi kaller dem fettsyrer. Stearinsyre, C17H35COOH, er et eksempel på en fettsyre.
2. Forklar forskjellen på umetta og metta fett.
- Forskjellen er om fettet er bygd opp av mettede eller umettede fettsyrer. Umettede fettsyrer inneholder dobbeltbindinger mellom karbonatomene i molekylet, mens mettede fettsyrer bare har enkelt-bindinger mellom barbonatomene.
3. I hvilke matvarer finner vi de ulike fett typene?
-Mettet fett finner du i kjøtt, smør, ost og andre melkeprodukter. Fisk og planter inneholder derimot mye umettet fett.
4. Hvilke sykdommer kan vi få av for mye fett?
- For mye fett kan gi hjerte- og karsykdommer.
5. Ta bilde av de ulike fett typene som er plassert framme.
6. Hva skjer når du blander fett og vann? ta bilde.

7. Bygg et fettmolekyl med molekylmodell. ta bilde.

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar